פתיחת חברה
רשימה זו תציג מספר שיקולים דומיננטיים בנוגע לשאלה האם כדאי לפתוח חברה. להרחבה בנושא שלבי הקמה ורישום חברה ראו הקמת חברה.
סקירה קצרה זו תענה על השאלות הבאות:
- מהם היתרונות והחסרונות בניהול עסקים במסגרת חברה?
- מדוע יזמים רבים מחליטים להקים חברות?
האם כדאי לפתוח חברה?
אנשי עסקים ויזמים רבים בוחרים להתאגד כחברה בע"מ, נשאלת השאלה מדוע צורת התאגדות זו נפוצה כל-כך. רגע לפני פתיחת החברה בע"מ יוצגו השיקולים המרכזיים המניעים את המייסדים להקים חברה. יצוין כי לאור המשתנים הרבים התלוים בשאלת כדאיות פתיחת החברה מוטב להתייעץ עם עו"ד לפני קבלת ההחלטה.
יתרונות בפתיחת חברה
אנשים רבים מחליטים לפתוח חברה על מנת ליהנות מיתרונותיה המשפטיים, הכלכליים והעסקיים. להלן פירוט של חלק מהיתרונות המרכזיים בפתיחת חברה:
- אישיות משפטית נפרדת – החברה היא ישות משפטית עצמאית הכשרה לכל זכות, חובה או פעולה המתיישבת עם אופייה כגוף מאוגד. דהיינו, החברה ראשית בין היתר: לתבוע ולהיתבע, להירשם כבעלים של נכסים, לקבל על עצמה התחייבויות, לכרות חוזים ולעשות עסקאות.
- הגבלת אחריות – ניתן לקבוע בתקנון החברה כי אחריות בעלי המניות בה היא מוגבלת. לפיכך, היה וחובות החברה יעלו על נכסיה לא ניתן יהיה להיפרע באופן אישי מבעלי מניותיה, למעט במקרים חריגים המצדיקים להטיל אחריות אישית ולהרים את מסך ההתאגדות. זהו אחד ההבדלים המשמעותיים ביותר בין חברה בע"מ לשותפות (בה השותפים חבים בחובות השותפות, להרחבה ראו הקמת שותפות) אשר מוביל גורמים רבים להחליט לפתוח חברה.
- תדמית עסקית – פתיחת חברה לעיתים נובעת משיקולים שאינם משפטיים. למשל, יש הרואים בניהול עסק במסגרת חברה כמדד לאיכות, למרות שאין כל קשר בין השניים.
- גיוס כספים – החברה מאפשרת לבעליה גיוון באפשרויות גיוס ההון – גיוס הון תמורת הקצאת מניות או באמצעות אגרות חוב.
- גמישות – ניהול עסקים במסגרת החברה מאפשר לבעליה גמישות ונוחות ואף חיסכון בעלויות הן ביחס להתקשרויות עם גורמים זרים (מניעת יצירת מערכת חוזים מסועפת) והן ביחס לעיצוב מבנה ההון וחלוקת הזכויות בין חבריה כפי שנקבע בהסכם המייסדים או בתקנון החברה.
- היבטי מיסוי וביטוח לאומי – לעסקים מסויימים עדיף לפתוח חברה בכדי ליהנות מיתרונות מיסויים וחסכון כספי בתשלומי ביטוח לאומי. חשוב לציין כי חקיקת המס משתנה מעת לעת ושאלת המס תלויה בגורמים רבים ומשתנה בין הנישומים.
- חיות מתמדת – החברה ממשיכה להתקיים גם במקרה של פטירה או פשיטת רגל של בעליה, להבדיל משותפות התלויה בבעליה ומתפרקת עם פשיטת רגל או מוות של אחד מהם.
חסרונות בפתיחת חברה
לפתיחת חברה יש גם מספר חסרונות שכדאי להכיר, להלן חלק מחסרונותיה:
- עלויות – המעוניינים לפתוח חברה נדרשים לשלם אגרת רישום בגובה של כ-2600 ש"ח ובנוסף לשלם אחת לשנה אגרה. כמו כן, החברה נדרשת להגיש עדכונים שונים לרשם החברות. למשל, אחת לשנה נדרשת החברה להגיש דוח שנתי המבוקר ע"י רואה חשבון לרשם החברות.
- פירוק החברה – לעיתים הפסקת הפעילות העסקית של החברה עשויה להיות מורכבת ויקרה יותר מאשר סגירת עסק או סיום יחסי שותפות.
מהי צורת ההתאגדות המועדפת? יובהר תחילה כי אין צורת התאגדות אחת שמתאימה לכל סוגי העסקים. שאלה זו תלויה בפרמטרים רבים, הקשורים בין היתר: בסוג הפעילות ואופייה, רמת הסיכון שהצדדים מוכנים לקחת על עצמם, תחזית הכנסות ועוד. על כן, בטרם בחירת צורת ההתאגדות מומלץ להתייעץ עם עורך דין מסחרי העוסק בתחום.
ייעוץ משפטי ליזמים ולסטארטאפים – משרד עו"ד ברוקס מלווה חברות וסטארטאפים בכל הכרוך בהליכי רישום והקמה של חברות. למידע נוסף צרו קשר או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
יודגש, האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי. הסקירה הנ"ל אינה מתיימרת לתת מענה מקיף להוראות הדין או ביטוי לנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה ולכן מי שמסתמך עליה ללא התייעצות בעו"ד נושא באחריות המלאה.
משרד עו"ד ברוקס מלווה באופן אישי וצמוד חברות וסטארטאפים בכל שלבי פעילותם, החל משלב ההקמה, דרך גיוס ההון ועד לשלב המכירה. לליווי משפטי בעסקאות השקעה וגיוסי הון אתם מוזמנים ליצור קשר