
הפרת הסכם – איך להגן על עצמכם ולהתמודד עם הפרה
רשימה זו מציגה מספר דגשים הנוגעים להפרת הסכם, מה נחשב להפרת הסכם, מה השלכותיה של ההפרה על הצדדים, האם כדאי לבטל את ההסכם במקרה של הפרה ועוד.
החוזה נועד לאפשר לצדדים לנהל עסקים או פעילות משותפת תחת מסגרת מוסכמת של זכויות וחובות. הפרת הסכם כרוכה בפגיעה באמון שבין הצדדים דבר שעלול להוביל לפגיעה משמעותית במתקשרים, בפעילות המשותפת ולגרום להוצאות לא מבוטלות ככול והסכסוך שפרץ לא מונהל כנדרש.
מהי הפרת הסכם? ואילו פעולות נחשבות להפרת הסכם? הפרת החוזה יכולה להתבטא במגוון דרכים והכל בהתאם לאמור בחוזה ולנסיבות, לפי חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), הפרה היא מעשה או מחדל שהם בניגוד לחוזה. חוק זה גם מבצע הבחנה בין הפרה יסודית של הסכם להפרה שאינה יסודית.
להלן מספר מקרים העשויים להיחשב כהפרת הסכם:
- הפרת הסכם שיתוף פעולה – חברה א' התקשרה בהסכם שיתוף פעולה עם חברה ב', חברה א' טוענת כי החברה ב' הפרה את הסכם שיתוף הפעולה מאחר והיא לא סיפקה במועד את השירות או המוצר אותו התחייבה לספק.
- הפרת הסכם מייסדים או הפרת הסכם שותפות – שלושה יזמים חתמו על הסכם מייסדים, היזם הראשון טוען כנגד שני היזמים האחרים כי אינם עומדים בהתחייבויותיהם הכספיות, כפי שאלו נקבעו בהסכם המייסדים עליו חתמו, כגון הזרמת סכום כסף לקופת החברה שפתחו או העברת פעילות עסקית לחברה מתחרה.
- הפרת הסכם הפצה – משווק של מוצרים שלא שילם במועד ליצרן או הצגת מצג מטעה בהסכם ההפצה על ידי היצרן או מהמשווק.
האם בדוגמאות אלו נעשו הפרות ההסכם? על-מנת להכריע בשאלות אלו יש לבחון את נסיבות התקשרות, הנסיבות והוראות הדין. אילו הוראות חוק חלות על המתקשרים בחוזים? התקשרויות חוזיות כפופות למערכות דנים רבות. להלן מספר הוראות החוק המרכזיות: חוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג – 1973, חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א – 1970, חוק החוזים האחידים התשמ"ג – 1982.
מה ההשלכות של הפרת הסכם? מה לעשות במקרה של הפרת הסכם?
להפרת חוזה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת בטווח המיידו ובטווח הארוך, השאלה מה על הנפגע מהפרת הסכם לעשות במקרה שהצד השני מפר את החוזה תלויה במקרה הנבחן. הנפגעים מהפרת חוזה יכולים לנקוט בפעולות שונות למשל ניהול משא ומתן מחודש עם המפר, שליחת מכתב מעורך דין, הגשת תביעה, ביטול חוזה ועוד. יודגש כי לאור מורכבת הנושא, הסיכונים הנלווים לביטול הסכם (כגון פגיעה בעסקה, במוניטין של הצדדים, גרימת נזקים כספיים ועוד) רצוי מאוד לשקול היטב את הצעדים שעליכם לנקוט ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה בתחום הפרות חוזים, כאלו שראו וטיפלו בסכסוכים.
האם במקרה של הפרת הסכם אפשר לדרוש את ביטול החוזה?
לא כל הפרת חוזה תאפשר לנפגע מהפרה לבטל את ההסכם, השאלה תלויה בין השאר באמור בחוזה, בנסיבות ובהוראות הדין. מכל מקום ביטול חוזה היא אחת מהאפשרויות שעומדות לנפגע מהפרתו, אפשרויות נוספות הן סעדים כגון ביטול והשכה, אכיפה ופיצויים.
האם רק במקרה של הפרת הסכם אפשר לבטל אותו? לא, וכאמור לעיל לא כל הפרה של הסכם מזכה את הנפגע בזכות לבטלו. כמו כן הסכם ניתן לביטול מסיבות נוספות למשל שהסכם מפר את הוראות הדין (ייתכן אף שאין לו תוקף) או שנעשה בניגוד לאופן שבו אמור היה לעשות.
לפני ביטול חוזה רצוי להתעייץ גם מאחר שביטול הסכם ללא הצדקה משפטית עשוי להוות הפרת חוזה מצד המבטל.
משרד עו"ד ברוקס מספק שירותי ייעוץ וייצוג משפטי, ליחידים ולתאגידים, ומלווה את לקוחותיו באופן אישי וצמוד במהלך פעילותם העסקית.